Veilig laden en lossen: zo minimaliseer je de risico’s

Veilig laden en lossen: zo minimaliseer je de risico’s

H&L Services is al bijna twintig jaar gespecialiseerd in het laden en lossen van stukgoed uit containers of vrachtwagens op locatie. Patrick Tjolle maakt al vijftien jaar deel uit van het team, in verschillende functies. Vandaag is hij verantwoordelijk voor officemanagement, maar door zijn ervaring kan hij heel snel inspelen op operaties en weet hij alles over veilig laden en lossen.

Patrick Tjolle: Veilig laden en lossen: zo minimaliseer je de risico’s

“Ik heb in mijn carrière veel gezien – ook in mijn vorig leven, toen ik in standenbouw en evenementen werkte – en wat daarbij altijd terugkwam: zaken die qua veiligheid en preventie op het randje zaten, of er ver over. Ja, soms moet je dingen doen tegen een tijdslimiet, maar er is niemand bij gebaat om dat onveilig aan te pakken, want vaak zijn de gevolgen onomkeerbaar. Ik zie het ook op verschillende manieren: vorkliften die zomaar door elkaar rijden omdat de ingehuurde interimmers niet voldoende opgeleid zijn, loszittende verpakkingen, enzovoort. Dergelijk gedrag wordt bij H&L Services niet getolereerd. Veiligheid is veel te belangrijk, zeker in een steeds wisselende magazijnomgeving.”

Wat doen jullie om de veiligheid te garanderen?

“Wij hebben vanuit hr een app met alle informatie, zowel qua lonen en vakantieaanvragen als rond veiligheid. Niet alleen weet iedereen via de app wie hier concreet komt laden of lossen, het is ook een communicatietool. Als er een bijna-ongeval is gebeurd, stuur ik via de app meteen een message to all om dat te melden, zodat een effectief ongeval in de toekomst vermeden kan worden. Zo creëer je awareness, en om die reden hebben we hier heel, heel weinig ongevallen.”

Jullie investeren ook sterk in opleidingen.

“Op vraag van de medewerkers zelf bovendien! Jaarlijks voorzien wij interne en externe opleidingen. Sowieso haalt iedereen hier binnen het jaar een BT-attest (bediener elektrische transpallet, red.). Maar daarnaast laten we de echt gemotiveerde medewerkers gevorderde trainingen volgen, die soms gewoon ook als opfrissing dienen.

“Wat we ook doen is het werk stopzetten als er bijna iets is voorgevallen, en gedurende tien minuten toelichten wat er aan de hand was en hoe het in de toekomst vermeden kan worden. Dat soort zaken wordt heel snel teruggekoppeld door de teamleaders, die medewerkers meteen aanspreken op roekeloos of onvoorzichtig gedrag waardoor veiligheid echt een constante is. Dat moet ook, want veiligheid is iets waar je nooit klaar mee bent. Zelfs de meest ervaren werknemers kunnen een ongeval met dodelijke afloop kennen, en vaak is dat in te vermijden omstandigheden. Onze mensen worden trouwens ook gecoacht om dat op een constructieve manier aan te kaarten, zodat de medewerkers zich niet aangevallen voelen als ze op hun gedrag worden aangesproken.”

+0
TEU/jaar
+0
TEU/dag
+0
FTE/dag