Stukgoed laden en lossen: de CEO vertelt

Stukgoed laden en lossen: de CEO vertelt

Stukgoed laden en lossen (uit containers of vrachtwagens) is iets wat je H&L Services niet moet leren: al bijna twintig jaar is dit bedrijf erin gespecialiseerd. CEO – in dit geval afkorting van Chief Entertainment Officer – Walter Vandeperre, legt uit wat de job zo leuk maakt.

“Complex is het in elk geval niet: wij halen goederen uit containers en stapelen die op paletten. Of wij halen goederen van paletten en stapelen die in de container. Altijd zuiver handwerk. Heel fysiek dus, maar toch komt iedereen hier graag werken. Dat zeggen we niet zomaar: we hebben hier amper of zelfs geen verloop.”

Wat is volgens u de belangrijkste verklaring daarvoor?

“Wij proberen het werk zo aangenaam mogelijk te maken, in de eerste plaats door alle randvoorwaarden optimaal in te vullen zodat onze medewerkers zich op de job kunnen concentreren. We waken er ook over dat hier mensen aan de slag gaan van wie we vermoeden dat ze goed met elkaar zullen kunnen opschieten. In die kameraadschappelijke sfeer zal de een al gemakkelijker eens iets voor een ander doen. We willen ook dat iedereen hier gelukkig is. Niet alleen voor het eigen mentaal welzijn, maar ook voor de productiviteit van ons bedrijf. Mijn roots liggen in de Kempen, waar men zegt: een lachende koe geeft meer melk. Als je met tevreden werknemers werkt, is de kans groot dat je klanten ook tevreden zijn. En werknemers die hun werk met plezier doen, zullen ook productiever zijn.”

Wat is dan het ideale profiel van een medewerker bij H&L Services?

“Iemand die fysiek in orde is, want zoals gezegd is het handenarbeid. Verder moet het iemand zijn die ernaar uitkijkt om elke dag iets anders te doen: we werken over heel Vlaanderen, we hebben een pool van 80 medewerkers – elke dag ziet er dus anders uit. Ook mooi meegenomen is talent om sociale contacten te leggen en zich aan te passen aan verschillende situaties. Wie elke dag hetzelfde verwacht, heeft bij ons weinig te zoeken.”

Moet je ook over een dosis zelfstandigheid beschikken?

“Absoluut, een grote dosis zelfs. Het is niet zo dat je bij H&L Services in een vijver wordt gegooid en dat je je maar moet zien te redden. Maar het is evenmin zo dat we van ‘s morgens tot ‘s avonds en van maandag tot vrijdag je handje vasthouden. Er wordt wel verwacht van iemand dat hij meteen initiatief neemt en zich schikt naar de omstandigheden. Ik ga niet zeggen dat je een vrijbuiter moet zijn, maar het helpt wel. Kortom, je moet de mentaliteit hebben om mee te groeien en evolueren met het bedrijf, rekening houdend met de geplogenheden.”

Conclusie?

“Iedereen is hier welkom, zolang ze sociaal zijn en willen werken. Er zijn bovendien twee zaken waarover we niet discussiëren. Dat is ten eerste het werk zelf: dat is wat het is, zoals ik in het begin al zei. Als je dat niet wilt doen, moet je hier niet zijn. Ten tweede is dat het loon. De loonmassa bedraagt 80 tot 85 procent van onze kosten, en dat bepaalt ook onze competitiviteit in de markt. Als we morgen iedereen opslag gaan geven, prijzen we onszelf uit de markt. Daar gaan we dus niet over onderhandelen. Of het moet zijn dat je zo’n uitblinker bent dat je à la minute een ploeg van dertig man kunt aansturen. Dat gezegd zijnde, betalen we beter dan de markt. Bovendien kun je naar huis als het werk is gedaan: eenmaal een container is geleegd of gevuld, verwachten we niet dat je nog enkele uren met je vingers staat te draaien. Je krijgt dus een volwaardig maandloon, terwijl je vaak geen maand werkt.”

+0
TEU/jaar
+0
TEU/dag
+0
FTE/dag